Sajtóközlemény

2004. május 24.

 

Elindult a Csontvonal

 

Magyarországon a rosszindulatú melldaganat és a szív- érrendszeri megbetegedések után a csontritkulás a leggyakrabban előforduló népbetegség, amely a lakosság közel 10 százalékát érinti. Ennek ellenére az érintettek jelentős része keveset tud a betegségről, ezért a legtöbb esetben későn, már csak az ismételt törések és a súlyos szövődmények kialakulása után fordulnak orvoshoz. Az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete és a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság a csontritkulás megelőzését, valamint a betegek tájékoztatását segítendő a mai nappal elindítja a 06 40 33 22 11-es számon  hívható „Csontvonalat”, amelyen a betegség felismeréséről, a megelőzés és kezelés lehetőségeiről, valamint az orvosi segítségkérés leggyorsabb módjairól kaphatnak felvilágosítást a telefonálók.

 

A csontritkulás a csonttömeg fogyását, a csontszerkezet károsodását, illetve a csontok törékennyé válását jelenti. Ugyan férfiaknál is előfordul, a hölgyek sokkal inkább veszélyeztetettek. A változókor után már minden negyedik nő szenvedhet csontritkulásban.  Különösen megnő a betegség előfordulásának valószínűsége azoknál, akik életmódjuk (dohányzás, gyakori alkoholfogyasztás, kevés mozgás) vagy genetikai adottságaik révén (alacsony, vékony testalkat) már eleve kisebb csonttömeggel, gyengébb csontokkal rendelkeznek a premenopausalis időszakban. A felismerést nehezíti, hogy a betegség a legtöbb esetben tünetmentes, ezért „néma járványnak” is hívják. A panaszok legtöbbször csak csonttöréskor, vagy azt követően jelentkeznek; az első csigolyatörés akár fájdalommentesen, teljesen észrevétlenül is bekövetkezhet, és sokszor már csak a fokozódó háti görbület és a testmagasság csökkenés hívja fel rá a figyelmet. A leggyakoribb következmények csigolya, csípőtáji és alkartörések, melyek visszafordíthatatlan életminőség romláshoz vezethetnek. A betegség következményeként csökken, vagy teljesen megszűnik a munkaképesség, sőt a mindennapi feladatok elvégzése is nehézkessé válhat. A csontritkulásban szenvedőkre a legnagyobb veszélyt az ismételt törés jelenti. Egy csigolyatörés után 5-11 szer nagyobb a valószínűsége az újabb törések bekövetkezésének, melyek láncreakcióvá sokasodva tartós mozgáskorlátozottságot, vagy legrosszabb esetben halált is okozhatnak.

 

A megfelelő megelőzést és a kezelés időbeni elindítását jelentősen hátráltatja az információ hiány. A súlyos következmények, az ismételt törések által okozott szövődmények jelentős része megelőzhető vagy elkerülhető lenne a betegség időbeni felismerésével. A veszélyeztetett korosztály még manapság is nagyon keveset tud mind a betegségről és annak figyelmeztető jeleiről, mind a prevenció és a kezelés módjairól.  Néhány egyszerű, táplálkozási, életmódbeli változás már jelentős eredményt hozhat. Az idős beteg szempontjából sem mindegy, hogy az ismételt törések megelőzésének érdekében a csontritkulás mely fázisban kezdődik el a kezelés és válik tudatossá az életmód. Pusztán a dohányzás abbahagyása, a kalciumban gazdag ételek (tejtermékek, sajtok, zöldségek) fogyasztása, vagy napi fél óra séta jelentősen csökkentheti a csontritkulás kialakulását, vagy lassíthatja a már kialakulóban lévő folyamatot. Még azoknál is, akiknél az első törés már bekövetkezett a megfelelő gyógyszeres kezeléssel, diétával és gyógytornával elejét lehet venni az újabb törések kialakulásának és az ezzel együtt járó mozgásképesség korlátozásnak.

 

 

 

Mindezeket mérlegelve döntött úgy az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete és a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság, valamint Endrei Judit, az Egészséges Csontok Nagykövete hogy erőiket egyesítve elindítják a Csontvonalat. Ezt a telefonszámot  tárcsázva a betegségben érintettek és családtagjaik hiteles, hasznos információkhoz juthatnak a betegségről, valamint az orvosi segítségkérés leggyorsabb módjairól. A Csontvonal az ország bármely pontjáról helyi tarifával hívható.

06 40 33 22 11-es számon  hat menüpontból választhatnak a telefonálók. Megismerhetik többek között a csontritkulás okait, kockázati tényezőit, megtudhatják mit kell tenni, ha az első törés már bekövetkezett, a megelőzéshez, a további állapotromlás elkerüléséhez szükséges életviteli tanácsokat is kaphatnak, továbbá a körzetszám alapján megtudhatják a hozzájuk legközelebb eső szakrendelés, szakorvos címét, telefonszámát. „Hiába léteznek a betegségről részletes tájékoztatást adó on-line magazinok, ha pont az érintett korosztály esetében korlátozott az Internethez való hozzáférés. A Csontvonalat viszont bárki, a nap 24 órájában bárhonnan tárcsázhatja, és minden lényeges információt megtudhat a betegségről. Ez végre egy olyan szolgáltatás, amely elérhető a betegek számára is!” tette hozzá dr. Lakatos Péter professzor, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság elnöke. A hasznos tanácsok, válaszok Endrei Judit tolmácsolásában érkeznek, aki eddigi munkássága és életvitele alapján hiteles képviselője a tudatosan egészséges életmódnak.

 

A Csontvonal elindulása mellett nagyszabású felvilágosító kampányba kezd a két szervezet. A Népegészségügyi Program Reumatológiai Napok rendezvénysorozatához kapcsolódva az összesen 10 vidéki és egy budapesti helyszín mindegyikén a csontritkulásról is hallhatnak érdekes, a laikusok számára is érthető előadásokat az eseményre látogatók, továbbá csontsűrűség mérésen is részt vehetnek mindazok, akik veszélyeztetettnek érzik magukat. Valamennyi eseményre ellátogat Endrei Judit, aki az Egészséges Csontok Nagyköveteként nem csak a csontritkulás megelőzéséről ad tanácsokat, hanem arra is felhívja a nők figyelmét, hogy a változókor után is lehet aktív, sikeres életet élni.  

 

Reményeink szerint eme rendezvénysorozattal rá tudjuk irányítani a figyelmet a csontritkulás fontosságára, veszélyeire, és mind a helyszíneken, mind a csontvonalon egyre többen kaphatnak időben választ kérdéseikre.