Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
MOOT Tovább ne törj! (TNT) programja

Hazánkban minden tizedik embert, azaz közel 1 millió magyart érint a csontritkulás, de még a törést szenvedett betegek fele sincs tisztában az állapotával. Az érintettek csupán 20%-a kap megfelelő kezelést, amely nélkül ötször nagyobb eséllyel következik be a következő törés.

A fennállásának idén 25. évfordulóját ünneplő Magyar Osteológiai és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) munkájának eredményeképp alakult meg a több szakmát összefogó országos osteoporosis centrum hálózat, amely betegek százezrei számára biztosítja a legmagasabb szintű ellátást. A hálózatnak köszönhetően a legutóbbi országos felmérés alapján jelentősen csökkent az esetszám: hét év alatt az osteoporosis talaján kialakult csonttörések száma 88 ezerről 48 ezerre, ezen belül a csípőtáji törések száma 18 ezerről 11 ezerre mérséklődött. A teljes lakosságszámhoz viszonyítva ilyen jelentős mértékű csökkenést más országban még nem regisztráltak.Ezért is fontos, hogy a betegek és az egészségügyi dolgozók is tisztában legyenek a betegség veszélyeivel és a kezelés jelentőségével – hívják fel a figyelmet a MOOT szakértői. Ezt a célt szolgálja a szervezet tavasszal meghirdetett "Tovább Ne Törj!" kampánya is, amellyel az újbóli törések fokozott kockázatára, és a megelőzés fontosságára szeretné felhívni az érintettek figyelmét a társaság.

Kutatások igazolják, hogy a tél végére minden ötödik magyar súlyos D-vitaminhiányban szenved, és a szükséges kalciummennyiség (napi 100mg) csupán felét fogyasztja el. Pedig a kalciumban és D-vitaminban gazdag étrend, valamint a mozgás (például kocogás, evezés, kerékpározás, tánc) nagymértékben elősegíti a csontszerkezet állapotának megőrzését. A szakemberek a prevenció mellett minden menopauzán áteső nőnek és hatvanévesnél idősebb férfinak javasolják, hogy rendszeresen vegyenek részt szűrővizsgálaton, hiszen csontritkulás esetén megfelelő terápiával ma már hatékonyan csökkenthető a törés rizikója.

A "Tovább Ne Törj!" programhoz számos szakmai szervezet mellett az Országos Alapellátási Intézet is csatlakozott, hiszen a betegek kivizsgálásának megkezdéséhez és későbbi gondozásához elengedhetetlenül szükséges az alapellátásban dolgozók közreműködése. A társaság arra kéri a szakmai és civil szervezeteket, hogy csatlakozássukkal támogassák a kampányt, és segítsék az újabb törések megelőzését.

Legfrissebb kongresszusok
  • MRE Vándorgyűlés

    2024.09.19. 8230 Balatonfüred, Huray u. 3., Balatonfüred Kongresszusi Központ

    ...